כמה דברים שכדאי לדעת לקראת יום הבחירות

כמה דברים שכדאי לדעת לקראת יום הבחירות

יום הבחירות לכנסת ה-23 שיתקיים ביום ב' הקרוב (2/3) מוגדר על פי החוק כיום שבתון. האם זה יורד ממכסת ימי החופשה שלכם? מה קורה במקרה שהתבקשתם לעבוד ביום זה? והאם תהיו זכאים לתשלום בתעריף גבוה יותר? שאלות ותשובות נפוצות על יום זכויות עובדים ביום הבחירות

מאת: עו"ד חנה שניצר, עו"ד רונן ליפשיץ, עו"ד גלי שטיינברג

האם כל עובד/ת זכאי ליום שבתון ביום הבחירות לכנסת? במידה ולא, מי כן חייב לעבוד?  

כל עובד זכאי ליום שבתון ביום הבחירות לכנסת. יחד עם זאת, שירותי תחבורה ויתר שירותים ציבוריים, כפי שנקבעו בהחלטת וועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה- 23, מיום 8.1.2020, יפעלו כסדרם (לדוגמא, שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק; בתי אוכל מסעדות, בתי קפה, קיוסקים, בתי מלון ופנסיונים; עובדי ועדת בחירות מרכזית, מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות; שירותי תקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; תיאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; עיתונות, רדיו וטלוויזיה; הובלת לחם, פירות, ירקות ותוצרת חלב עד שעה 11:00 לפני הצהריים; חנויות לממכר מזון בין השעה 06:00 לשעה 12:00 ועד 6 שעות; אפיית לחם וייצור חלב; שירותים אחרים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת; ועוד. את ההחלטה המלאה ניתן למצוא כאן

כמו כן, בבחירות לכנסת ה-23, עובדים זרים בתחום הסיעוד שייעדרו מעבודתם ביום זה (בנסיבות לא מוצדקות), לא יהיו זכאים לשכר.

האם עובד שהתבקש לעבוד ביום השבתון זכאי לתשלום בתעריף גבוה יותר?

עובד שאינו נמנה על השירותים שנקבעו בהחלטת וועדת הבחירות כמי שפועלים כסדרם, אינו חייב להגיע לעבודה וניתנת לו הבחירה אם להסכים או שלא להסכים לעבוד ביום הבחירות. עובד שהסכים לעבוד זכאי לקבל שכר בשיעור של 200%. לחילופין, ניתן לשלם לעובד שכר רגיל (100%) וכן שעות/יום חופש תמורת עבודה בשעות/יום הבחירות. בכל מקרה של עבודה ביום הבחירות, המעסיק צריך לאפשר לעובדים להצביע.

התחלתי לעבוד במקום חדש לפני כשלושה שבועות והיום המעסיק הודיע שעובדים חדשים אינם זכאים ליום שבתון ביום הבחירות, האם זה חוקי?

סעיף 136 לחוק הבחירות לכנסת (נוסח משולב), התשכ"ט – 1969, קובע כי עובד שעבד אצל מעסיק לפחות 14 יום רצופים בסמוך ליום הבחירות יהיה זכאי לתשלום שכר ביום השבתון.

 האם יום השבתון יורד ממכסת ימי החופשה שלי?

יום שבתון אינו יורד ממכסת ימי החופשה. העובד זכאי לשכר מלא שהיה משתכר אצל המעביד אילולא יום השבתון, שלא על חשבון החופשה השנתית, כל עוד הוא מועסק אצל המעביד לפחות 14 יום רצופים לפני יום הבחירות.

 אני עובד בעסק קטן והמעסיק החליט שהחנות תיפתח כרגיל ביום השבתון. האם אני רשאי לסרב לצאת לעבודה? ואם כן, האם המעסיק רשאי להוריד יום זה ממכסת ימי החופשה שלי?

ככל שהחנות אינה אחד מהשירותים שוועדת הבחירות קבעה כי יעבדו כסדרם ביום הבחירות, אז לא ניתן לחייב את העובד להגיע לעבודה. במקרה כזה, העובד זכאי לשכר רגיל ביום זה שלא על חשבון חופשה שנתית, גם אם בחר שלא להגיע לעבודה.   

מה הזכויות שלי מבחינת שכר במקרה שאני מועסק באופן חד פעמי ביום הבחירות? למשל, אם אעבוד בוועדת הקלפי או עבור אחת המפלגות?

ועדת הבחירות המרכזית קבעה כי במסגרת השירותים הפועלים כסדרם ביום הבחירות נכללים גם עובדי ועדת הבחירות המרכזית, מי שמבצע עבורה תפקיד או מי שנותן לה שירות, וכן, לצרכי יום הבחירות בלבד, עובדי המפלגות, מי שמבצע עבורן תפקיד או נותן להן שרות.

 מי שמועסק ביום הבחירות באופן חד פעמי במסגרת הבחירות, זכאי לשכר של בשיעור של 200% משכר מינימום, וכן לתמורת חופשה שנתית בגובה של לפחות 4% מהשכר ששולם.

 האם בני נוער עובדים, שעוד לא מלאו להם 18 ועדיין אין להם זכות הצבעה, זכאים לתשלום גבוה יותר עבור עבודה ביום הבחירות?

בני נוער שעוד לא מלאו להם 18 ועבדו ביום הבחירות זכאים לתשלום בשיעור של 200% משכר המינימום הקבוע לבני נוער בהתאם לגילם וכן לתמורת חופשה שנתית בגובה של לפחות 4% מהשכר ששולם.

 

זכות לשכר ליום הבחירות (תיקון מס' 63) תשע"ד-2014 (תיקון מס' 73 – הוראת שעה) תש"ף-2019
136. עובד שעבד אצל מעסיק לפחות 14 ימים רצופים סמוך ליום הבחירות, וכן עובד שעבד בעבודות יזומות אצל אחד המוסדות הציבוריים לפחות 14 ימים מתוך החודשים שלפני יום הבחירות, ישלם לו המעסיק את השכר שהעובד היה משתכר אצלו ביום הבחירות אילולא שבת; שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, באישור ועדת הכספים של הכנסת, יקבע הוראות בדבר שיעור השכר המשולם לפי סעיף זה לעובד שאינו אזרח ישראלי המועסק על ידי יחיד בענף הסיעוד; תקנות ראשונות לפי סעיף זה יובאו לאישור ועדת הכספים של הכנסת לא יאוחר מיום ט"ו בטבת התש"ף (12 בינואר 2020).

שימו לב: המידע המובא באתר / באפליקציה הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב, ישנם מקומות שבהם נקבעה מתכונת תגמול ייחודית, למשל בהסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסדר/נוהג אחר. ככלל, הזכויות נקבעות על פי חוק, תקנות ופסיקות בתי משפט והשימוש במידע המופיע כאן אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או קונקרטי אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש באתר / באפליקציה.